Vlada preuzima dugove

Bez autora
Sep 27 2011

Predlog zakona kojim država vraća dug više javnih preduzeća i ustavnova, u ukupnom iznosu od 654,8 miliona evra, 590,4 miliona dolara i 627,341 švajcarskih franaka, usvojen je u Vladi. "Železnicama Srbije" Vlada je "oprostila" i vraćaće umesto njih kredit od 181,8 miliona evra i 15,1 miliona dolara, dok su "Putevi Srbije" oslobođeni obaveze da vrate dug od 464,8 miliona evra i 43,3 miliona dolara.Takođe, Vlada će vraćati kredit umesto Kliničkog centra Srbije i Radio Jugoslavije, a isplatiće i dugove Zemunske bolnice, Fonda za razvoj Srbije i Građevinskog fakulteta u Subotici.

Vlada preuzima dugoveVlada usvojila predlog zakona kojim država vraća dug javnih preduzeća i ustanova koja su podigla kredite od stranih banaka, a za koje je država Srbija dala garanciju. Preduzeća i ustanove na taj način umesto prema međunarodnim poveriocima stupaju u obavezu prema Republici Srbiji.

Predlog zakona kojim država vraća dug više javnih preduzeća i ustavnova, u ukupnom iznosu od 654,8 miliona evra, 590,4 miliona dolara i 627,341 švajcarskih franaka, usvojen je u Vladi.

"Železnicama Srbije" Vlada je "oprostila" i vraćaće umesto njih kredit od 181,8 miliona evra i 15,1 miliona dolara, dok su "Putevi Srbije" oslobođeni obaveze da vrate dug od 464,8 miliona evra i 43,3 miliona dolara, objavljeno je na Internet sajtu Vlade.

Takođe, Vlada će vraćati kredit umesto Kliničkog centra Srbije i Radio Jugoslavije, a isplatiće i dugove Zemunske bolnice, Fonda za razvoj Srbije i Građevinskog fakulteta u Subotici.

Dužnici su kredite i zajmove uzeli od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, iz sredstava Pariskog i Londonskog kluba, Evropske investicione banke, Banke za razvoj Saveta Evrope i drugih inostranih poverilaca, a za njih je država Srbija dala garanciju.

Oslobađanje od obaveza odnosi se i na kamate koje je Srbija platila ili će platiti inostranim poveriocima, kao i na ostale troškove zajma.

U obrazloženju zakona navodi se da je u prethodnom periodu Srbija, na osnovu zakona i međudržavnih sporazuma, regulisala i preuzela obavezu plaćanja određenih dugova koje su banke i privredni subjekti imali prema inokreditorima, a koji su nastali pre uvođenja sankcija UN.

Na taj način su dužnici i garanti, banke i privredni subjekti, umesto prema inopoveriocima, stupili u obavezu prema Republici Srbiji.

Imajući u vidu da se radi o preduzećima čije je funkcionisanje od javnog značaja i bitno za celokupan sistem, Srbija pored izdvajanja značajnih sredstava iz budžeta, garantuje i za nova zaduženja tih preduzeća u zemlji i inostranstvu, ističe se u obrazloženju.

Ukazano je i da Srbija već duži period servisira obaveze tih preduzeća prema međunarodnim finansijskim institucijama, jer oni svojim poslovanjem ne mogu obezbediti višak sredstava za vraćanje kredita.

S obzirom na to da se radi o indirektnim budžetskim korisnicima, koji imaju probleme u obezbeđivanju prihoda za nesmetano funkcionisanje, naplata tih potraživanja bi ih dovela u nezavidnu finansijsku situaciju, a druge mogućnosti nisu razmatrane, zaključila je Vlada.

Vlada je naglasila da se ne očekuje da primena zakona izazove dodatne troškove ni građanima ni privredi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik